Začít s klíčením je jednoduché

Chtěli byste začít s domácím klíčením, ale nejste si jistí, jak na to? Přemýšlí o tom hromada lidí, avšak jen málokdo ví, že je to skutečně lehký a nenáročný proces, se kterým můžete začít klidně i dnes. Jediné, co k tomu budete potřebovat, jsou samotná semínka, a speciální miska. Stačí, abyste semínka vložili do misky a podlili vodou. vodu je dobré pravidelně vyměňovat, aby nedošlo k zapaření nebo dokonce k tvorbě plísní. To je však vaše jediná starost, nic víc dělat nemusíte.
oves na poli
Také je nutné si ohlídat celkovou dobu klíčení jednotlivých semen https://www.nakliceno.cz/seminka-na-kliceni/. U každého je to jinak, proto je dobré se vždycky před zahájením procesu informovat, jak dlouho by to mělo trvat, a podle toho výhonky odebírat. Jaká semena jsou nejoblíbenější? Se kterými se setkáte nejčastěji, a která jsou vhodná pro úplné začátečníky?

Mungo – s mungo fazolemi začne snad každý. Tato oblíbená semínka jsou bohatá na vitamíny z řady B a E, nemluvě o četných minerálních látkách, jako je vápník, hořčík a draslík.
Římský hrách – zdroj vitamínů A, C, E. pomůže vám, pokud budete pociťovat jak fyzickou, tak i psychickou vyčerpanost.
Čočka – ideální na podporu nervového systému, imunitu a detoxikaci organismu
Řeřicha, ředkvička, rukola, brokolice a mnohá další semínka…

žlutá semena obilí
Jak je využít v kuchyni?
Výhonky jsou neuvěřitelně variabilní potravinou, se kterou se v kuchyni rozhodně nudit nebudete, právě naopak. Můžete je využít na milion způsobů, přesně tak, jak vám bude vyhovovat. Nejoblíbenější jsou v salátech, kterým dodávají svou specifickou chuť. Oblibu však našli například i v polévkách nebo v těstovinách. Setkáte se s nimi však i hojně v pomazánkách nebo třeba dokonce jak s ozdobou na pečivu. Spousta lidí s nimi zdobí například i různé kari směsi nebo zeleninové směsi. Popusťte zkrátka uzdu fantazii a přidejte je všude, kde vám budou připadat zajímavé. Optimální je však používat výhonky tepelně nezpracované, aby si zachovali velké množství vitamínů a jiných obsahových látek.